DROP DOWN MENU

Tuesday, August 9, 2016

Facts about Kerala -20

Facts about Kerala -20

331. Where is the first literary museum in Kerala?
(a) Shornur                                            (b) Tirur
(c) Thrissur                                           (d) Kollam
Answer: (b)

332. The language used in Mappila songs in older days:
(a) Urdu                                                   (b) Arabic
(c) Tamil                                                  (d) Arabi Malayalam
Answer: (d)

333. The river that flows through Attappady:
(a) Pambar                                               (b) Kabani
(c)  Siruvani                                             (d) Kunthi
Answer: (c)

334. The only Spices Park in Kerala:
(a) Kumali                                                (b) Ambalavayal
(c) Vandanmedu                                     (d) Putadi
Answer: (d)

335. Where is Unnayi Varrier Smarakam?
(a) Kalady                                                  (b) Kodungallur
(c) Iringalakuda                                       (d) Edappally
Answer: (c)

336. Indian Institute of Science Education and Research is set up in:
(a) Wayanad                                            (b) Idukky
(c) Alappuzha                                          (d) Thiruvananthapuram
Answer: (d)

337. The first Director of Thiruvananthapuram Doordarshan:
(a) K.Ramakrishnan                             (b) Nagavalli R.S.Kurup
(c) K.Kunjukrishnan                             (d) Ramankutty Nair
Answer: (c)

338. In which item C.Balakrishnan was given Arjuna Award in 1965?
(a) Power lifting                                   (b) Volley Ball
(c) Mountaineering                             (d) Kabadi
Answer: (c)

339. The state in India which is named after a tree:
(a) Meghalaya                                       (b) Mizoram
(c) Sikkim                                               (d) Kerala
Answer: (d)

340. ‘Vayalvaram Veedu’ is related to:
(a) Chattambi Swamikal                     (b) Sri Narayana Guru
(c) Ayyankali                                          (d) Vagbhatanandan
Answer: (b)

341. In which district, Sasthamkotta the largest fresh water lake in Kerala is Situated?
(a) Alappuzha                                       (b) Thiruvananthapuram
(c) Idukki                                                  (d) Kollam
Answer: (d)

342. Mananchira Ground is at:
(a) Malappuram                                  (b)Kozhikodu
(c) Thalassery                                       (d) Thrissur
Answer: (b)

343. The first labour bank in Kerala is Akathethara in ……….district.
(a) Kannur                                             (b) Thrissur
(c) Palakkad                                           (d) Thiruvananthapuram
Answer: (c)

344. In which District J.P Smritivana is situated?
(a) Ernakulam                                        (b) Kozhikodu
(c) Palakkad                                                (d) Kannur
Answer: (c)

345. The first light house in western coast was established in 1862 at
(a) Kollam                                               (b) Alappuzha
(c) Kochi                                                  (d) Kovalam
Answer: (b)

346. The longest beach and only drive in beach in Kerala;
(a) Kollam                                               (b) Muzhappilangad
(c) Kovalam                                            (d) Payyannur
Answer: (b)

347. The northern most river of Kerala:
(a) Periyar                                             (b) Manjeswaram
(c) Pampa                                               (d) Muthirapuzha
Answer: (b)

348. The river is known as the life line of Kerala:
(a) Bharathapuzha                              (b) Achenkovil
(c) Periyar                                              (d) Pampa
Answer: (c)

349. The largest east flowing river of Kerala;
(a) Kabani                                              (b) Bhavani
(c) Pampar                                            (d) Periyar
Answer: (a)

350. The famous Aranmula boat race is in the …….River
(a) Pampa                                                 (b) Kallada
(c) Bharathapuzha                                  (d) Chalakudi
Answer: (a) 
<Continue...>
<First><Previous>1213141516171819, 20><Home>

350  ചോദ്യോത്തരങ്ങളടങ്ങിയ Facts about Kerala പി.ഡി.എഫ് ബുക്കിനായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക

(LDC പരീക്ഷക്ക് നിരന്തരം ചോദിക്കുന്ന ചോദ്യങ്ങളും ഉത്തരങ്ങളും അടങ്ങുന്ന  PDF BOOK ഉടൻ  പ്രസിദ്ധികരിക്കുന്നു. ആയിരത്തോളം ചോദ്യോത്തരങ്ങൾ അടങ്ങുന്ന ഒന്നാം ഭാഗം ഉടൻ പുറത്തിറങ്ങുന്നു. ഇത് ആവശ്യമുള്ളവർ ദാ ഇവിടെ ക്ലിക്ക് ചെയ്ത് നിങ്ങളുടെ കോപ്പി ബുക്ക് ചെയ്യുക. കൂടുതൽ വിവരങ്ങൾക്കായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക.)
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
5. FACTS ABOUT INDIA
6. FACTS ABOUT KERALA
7. FACTS ABOUT WORLD
8. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
9. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. SSC/UPSC/RRB ==> EXAM -2016
13. 1000 Previous Questions and Answers  for PSC/SSC/UPSC Exams

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS