DROP DOWN MENU

Tuesday, August 9, 2016

Facts about Kerala -19

Facts about Kerala -19
316. The International Stadium at Kaloor in Ernakulam district is named after:
(a) Jawaharlal Nehru                            (b) Indira Gandhi
(c) Rajiv Gandhi                                      (d) Subhas Chandra Bose
Answer: (a)

317. Aluva in Ernakulam is famous for ....... celebration.
(a) Durgshtami                                        (b) Sivarathri
(c) Mahanavami                                       (d) Athachamayam
Answer: (b)

318. The place known as the ‘Gateway to high range’:
(a) Angamali                                            (b) Adimali
(c) Kothamangalam                              (d) Kumali
Answer: (c)

319. Which is known as ‘the lungs of Kochi’?
(a) Mangalavanam                                 (b) Kumbalangi
(c) Bolghatty                                            (d) Vypin Island
Answer: (a)

320. Where is Thekkinkad ground, which is the venue of Pooram?
(a) Kollam                                               (b) Kozhikode
(c) Kannur                                               (d) Thrissur
Answer: (d)

321. The first Malayalam film to get President’s silver medal in 1954:
(a) Chemmeen                                          (b) Swayamvaram
(c) Thulabharam                                      (d) Neelakkuyil
Answer: (d)

322. Mayyazhi was liberated from the French rule in:
(a) 1954                                                        (b) 1955
(c) 1956                                                        (d) 1957
Answer: (a)
323. Who was the last chief minister of TravancoreCochin ?
(a) C Kesavan                                         (b) Panampilly Govindamenon
(c) AJ John                                               (d) Paravur TK Narayana Pillai
Answer: (b)

324. Who became the first Chairman of the Kerala Sahitya Academy in 1956?
(a) Vallathol                                           (b) Sardar KM Panicker
(c) Mukunda Raja                                 (d) None of these
Answer: (b)

325. Kerala Sangeetha Nataka Academy was established in:
(a) 1956                                                 (b) 1957
(c) 1958                                                 (d) 1959
Answer: (c)

326. The Kerala Sashtra Sahitya Parishad was formed at Kozhikode in:
(a) 1962                                               (b) 1963
(c) 1964                                               (d) 1965
Answer: (a)

327. The second city corporation in Kerala:
(a) Kochi                                              (b) Kozhikode
(c) Kolloam                                         (d) Thrissur
Answer: (b)

328. Thumba Rocket launching station was started funtioning in:
(a) 1962                                              (b) 1963
(c) 1964                                               (d) 1965
Answer: (b)

329. Cochin Port Trust was brought into existence in:
(a) 1963                                               (b) 1962
(c) 1964                                               (d) 1965
Answer: (c)

330. Who led the formation of Kerala Congress in 1964?
(a) KM Mani                                      (b) PJ Joseph
(c) KM George                                    (d) TM Jacob
Answer: (c)
<First><Previous><Next>121314151617, 18, 19, 20><Home>

350  ചോദ്യോത്തരങ്ങളടങ്ങിയ Facts about Kerala പി.ഡി.എഫ് ബുക്കിനായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക

(LDC പരീക്ഷക്ക് നിരന്തരം ചോദിക്കുന്ന ചോദ്യങ്ങളും ഉത്തരങ്ങളും അടങ്ങുന്ന  PDF BOOK ഉടൻ  പ്രസിദ്ധികരിക്കുന്നു. ആയിരത്തോളം ചോദ്യോത്തരങ്ങൾ അടങ്ങുന്ന ഒന്നാം ഭാഗം ഉടൻ പുറത്തിറങ്ങുന്നു. ഇത് ആവശ്യമുള്ളവർ ദാ ഇവിടെ ക്ലിക്ക് ചെയ്ത് നിങ്ങളുടെ കോപ്പി ബുക്ക് ചെയ്യുക. കൂടുതൽ വിവരങ്ങൾക്കായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക.)

Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
5. FACTS ABOUT INDIA
6. FACTS ABOUT KERALA
7. FACTS ABOUT WORLD
8. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
9. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. SSC/UPSC/RRB ==> EXAM -2016
13. 1000 Previous Questions and Answers  for PSC/SSC/UPSC Exams

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS