DROP DOWN MENU

Saturday, July 30, 2016

Facts about Kerala -17

Facts about Kerala -17

286. ‘Manasasmarami’ is the autobiography of:
(a) S Guptan Nair                          (b) Changampuzha
(c) Thikkodian                                 (d) Thoppil Bhasi
Answer: (a)

287. ‘Ethirpp’ is the autobiography of:
(a) Kesavadev                                (b) Thoppil Bhasi
(c) G Sankarakkurup                     (d) Ponkunnam Varkey
Answer: (a)

288. ‘Ormayude Olangalil’ is the autobiography of:
(a) Thakazhi                                      (b) Basheer
(c) G Sankarakkurup                          (d) NN Pillai
Answer: (c)

289. ‘Kaviyude Kalpadukal’ is the autobiography of:
(a) G Sankarakkurup                    (b) P Kunhiraman Nair
(c) Vayalar                                       (d) Changampuzha
Answer: (b)

290. ‘Njan’ is the autobiography of:
(a) Thikkodian                               (b) Changampuzha
(c) EMS                                               (d) NN Pillai
Answer: (d)

291. Who wrote ‘Thudikkunna Thalukal’ ?
(a) AK Gopalan                              (b) Changampuzha
(c) G Sankarakkurup                   (d) Kesavadev
Answer: (b)

292. The only poet in Malayalam who became ‘mahakavi’ without writing a ‘mahakavyam’:
(a) Ulloor                                           (b) Vallathol       
 (c) Kumaranasan                            (d) None of these
Answer: (c)

293. In which year Sree Narayana Guru established Adwaithasramam at Aluva?
(a) 1924                                                  (b) 1914         
(c) 1904                                                  (d)1888
Answer: (b)

294. The prefix ‘Mahakavi’ awarded to Kumaranasan by Madras University in the year ___.
(a) 1922                                                (b) 1924              
(c) 1920                                                (d) 1918
Answer: (a)

295. The name ‘Sivagiri’ was given by:
(a) Dr.Palpu                                      (b) Sree Narayana Guru
(c) Ayyankali                                     (d)   Chattampi Swamikal
Answer: (b)

296. Atmopadeshasatakam was authored by:
(a) Agamananda                                    (b) Dr.Palpu
(c) Kumaranasan                                  (d) Sree Narayana Guru
Answer: (d)

297. How many people signed the Ezhava Memorial?
(a) 10000                                                (b) 13000         
 (c) 13176                                               (d)  10038
Answer: (c)

298. ‘Yoganadam’ is the publication of:
(a) NSS                                                              (b) SNDP            
(c) Kalamandalam                                         (d) None of these
Answer: (b)

299. Who suggested the name Nair Service Society?
(a) K.Paramu Pillai                        (b) K.Kelappan
(c) Mannath Padmanabhan        (d) M.P.Manmadan
Answer: (a)

300. Who led ‘Jeevasikha Jatha’ during the Liberation Struggle?
(a) R.Sankar                                                 (b) Mannath Padmanabhan
(c) Panampilly Govindamenon             (d) P.T.Chacko
Answer: (b)
<First><Previous><Next>< 101112131415, 16, 17, 181920><Home>

350  ചോദ്യോത്തരങ്ങളടങ്ങിയ Facts about Kerala പി.ഡി.എഫ് ബുക്കിനായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക

(LDC പരീക്ഷക്ക് നിരന്തരം ചോദിക്കുന്ന ചോദ്യങ്ങളും ഉത്തരങ്ങളും അടങ്ങുന്ന  PDF BOOK ഉടൻ  പ്രസിദ്ധികരിക്കുന്നു. ആയിരത്തോളം ചോദ്യോത്തരങ്ങൾ അടങ്ങുന്ന ഒന്നാം ഭാഗം ഉടൻ പുറത്തിറങ്ങുന്നു. ഇത് ആവശ്യമുള്ളവർ ദാ ഇവിടെ ക്ലിക്ക് ചെയ്ത് നിങ്ങളുടെ കോപ്പി ബുക്ക് ചെയ്യുക. കൂടുതൽ വിവരങ്ങൾക്കായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക.)

Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
5. FACTS ABOUT INDIA
6. FACTS ABOUT KERALA
7. FACTS ABOUT WORLD
8. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
9. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. SSC/UPSC/RRB ==> EXAM -2016
13. 1000 Previous Questions and Answers  for PSC/SSC/UPSC Exams

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS