DROP DOWN MENU

Saturday, July 2, 2016

Facts about Kerala -16

Facts about Kerala -16


271. The first Chief Justice of Kerala:
(a) K.T. Koshi                                               (b) KK Usha
(c) Fatima Beevi                                         (d) None of these
Answer: (a)

272. The first Malayali to become the Chairman of Rajya Sabha:
(a) MM Jacob                                              (b) KR Narayanan
(c) VV Giri                                                   (d) None of these
Answer: (b)

273. The first Malayali to get Magsaysay Award:
(a) MS Swaminathan            (b) V. Kurien
(c) Sugathakumari               (d) K Kelappan
Answer: (b)

274. The first Malayali to get Kendra Sahithya Academy Award:
(a) KP Kesavamenon            (b) R. Narayana Panicker
(c) NV Krishna Varier           (d) Akkitham
Answer: (b)

275. The first Keralite to get Saraswati Samman:
(a) Balamaniamma               (b) Ayyappapanicker
(c) Sugathakumari               (d) Kamala Das
Answer: (a)

276. The first to get Dadasaheb Phalke Award from Kerala:
(a) P.J. Antony                            (b) T.E. Vasudevan
(c) Adoor Gopalakrishnan      (d) Mammooty
Answer: (c)

277. The first to get Vallathol Award:
(a) Sooranad Kunjan Pillai                             (b) Pala Narayanan Nair
(c) T. Padmanabhan                                         (d) O.N.V. Kurup
Answer: (b)

277. The first to get Pallavur Award:
(a) Chakkamkulam Appumarar     (b) Patikkamthodi Ravunni Menon
(c) P.K. Kallan                                             (d) Ammannur
Answer: (a)

278. The first to get Basheer Award:
(a) T Padmanabhan                          (b) O.N.V. Kurup
(c) Kovilan                                        (d) Sugathakumari
Answer: (c)

279. The first Malayali to get Padmavibhooshan:
(a) Vallathol                                   (b) V.K. Krishnamenon
(c) John Mathai                              (d) VP Menon
Answer: (b)

280. The first Malayali to get Padmabhooshan:
(a) John Mathai                               (b) V.P. Menon
(c) Vallathol                              (d) Prakash Varghese Benjamin
Answer: (c)

281. The first Malayali to get Padmashree:
(a) Prakash Varghese Benjamin              (b) K. Kelappan
(c) E.M.S.                                                    (d) K.P. Kesavamenon
Answer: (a)

282. ‘Ente Jeevithasmaranakal’ is the autobiography of:
(a) Mannath Padmanabhan                     (b) SK Pottakkad
(c) AK Gopalan                                             (d) Thakazhi
Answer: (a)

283. ‘Kanneerum Kinavum’ is the autobiography of:
(a) Lalithambika Antharjanam               (b) Madhavikkutty
(c) VT Bhatathirippad                                (d) MRB
Answer: (c)

284. ‘Viplavasmaranakal’ is the autobiography of:
(a) AK Gopalan                                       (b) EMS
(c) EK Nayanar                                   (d) Puthuppally Raghavan
Answer: (d)

285. ‘Smrithidarppanam ‘ is the autobiography of:
(a) SK pottakkad                           (b) MP Manmadhan
(c) Changampuzha                       (d) AP Udayabhanu
Answer: (b)
<First><Previous><Next0708091011121314, 15, 16, 17><Home>

350  ചോദ്യോത്തരങ്ങളടങ്ങിയ Facts about Kerala പി.ഡി.എഫ് ബുക്കിനായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക

(LDC പരീക്ഷക്ക് നിരന്തരം ചോദിക്കുന്ന ചോദ്യങ്ങളും ഉത്തരങ്ങളും അടങ്ങുന്ന  PDF BOOK ഉടൻ  പ്രസിദ്ധികരിക്കുന്നു. ആയിരത്തോളം ചോദ്യോത്തരങ്ങൾ അടങ്ങുന്ന ഒന്നാം ഭാഗം ഉടൻ പുറത്തിറങ്ങുന്നു. ഇത് ആവശ്യമുള്ളവർ ദാ ഇവിടെ ക്ലിക്ക് ചെയ്ത് നിങ്ങളുടെ കോപ്പി ബുക്ക് ചെയ്യുക. കൂടുതൽ വിവരങ്ങൾക്കായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക.)

Related Links

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS