DROP DOWN MENU

Saturday, June 25, 2016

Facts about Kerala -15

Facts about Kerala -15
256. Who became the Chief Minister of Travancore-Cochin  after the first
election?
(a) Pattom Thanu Pillai                                        (b) C.Kesavan
(c) Paravur T.K.                                                      (d) AJ John
Answer: (d)

257. The founder of the Kerala Kalamandalam:
(a) Kumaranasan                                                    (b) Vallathol
(c) Ulloor                                                                  (d) Changampuzha
Answer: (b)

258. The first director of the Kelala Language Institute:
(a) Vallathol                                                              (b) Sardar KM Panicker
(c) Kumaranasan                                                     (d) NV Krishnavarier
Answer: (d)

259. ‘Pathinetara Kavikal’ lived in the court of:
(a) Manavedan                                                     (b) Manavikraman
(c) Swathi Thirunal                                             (d) Marthanda Varma
Answer: (b)

260. Who sent ‘Chaverpada’ to Mamankom?
(a) Marthanda Varma                                         (b) Samoothiri
(c) Kolathiri                                                           (d) Valluvakonathiri
Answer: (d)

261. Who founded Prajamandalam in Kochi?
(a) VR Krishananezhuthachan                        (b) Kuroor Nampoothiri
(c) Panampilly                                                       (d) AG Velayudhan
Answer: (a)

262. The real name of Pazhassi Raja:
(a) Kottayam Keralavarma           (b) Sakthan Thampuran
(c) Karthika Thirunal                     (d) Manavikraman
Answer: (a)

263. The first elected speaker of Kochi is the first elected speaker in a Legislature in India. What is his name?
(a) L.M. Pylee                                     (b) Panampilly
(c) AR Menon                                    (d) AS Menon
Answer: (a)

264. Who presided over the conference which formed the branch of Indian
National Congress in Travancore?
(a) Pattom Thanu Pillai                            (b) C.V. Kunjuraman
(c) Pattabhi Seetharamaiah                    (d) P.S.Nataraja Pillai
Answer: (c)

265. Who became the President of India after holding the post of Governor in Kerala?
(a) Zakkir Hussain                                     (b) V.V. Giri
(c) Sanjeeva Reddy                                   (d) KR Narayanan
Answer: (b)

266. Who performed ‘Trippadidanam’:
(a) Marthanda Varma                               (b) Sakthan Thampuran
(c) Swathi Thirunal                                   (d) Ayilyam Thirunal
Answer: (a)

267. The Zamorin king who was the exponent of Krishanattom?
(a) Manavikraman                                          (b) Manavedan
(c) Sakthan                                                      (d) None of these
Answer: (b)

268. The exponent of ‘Kathakali’:
(a) Kottarakkara Thampuran                    (b) Dharama Raja
(c) Swathi Thirunal                                          (d) None of these
Answer: (a)

269. Who got the first J.C. Daniel Award?
(a) T.E. Vasudevan                                          (b) Krishnan Nair
(c) Thikkurissi                                                  (d) Yesudas
Answer: (a)

270. Which is not correctly matched(First Award and Recipient) ?
(a) Vayalar Award- Lalithambika Antherjanam
(b) Vallathol Award- Pala Narayanan Nair
(c) Ezhuthachan Award- Sooranad Kunhan Pillai
(d) Basheer Puraskaram- ONV
Answer: (d)
<Continue...>
<First><Next><Previous><070809101112131415, 16><Home>

350  ചോദ്യോത്തരങ്ങളടങ്ങിയ Facts about Kerala പി.ഡി.എഫ് ബുക്കിനായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക

(LDC പരീക്ഷക്ക് നിരന്തരം ചോദിക്കുന്ന ചോദ്യങ്ങളും ഉത്തരങ്ങളും അടങ്ങുന്ന  PDF BOOK ഉടൻ  പ്രസിദ്ധികരിക്കുന്നു. ആയിരത്തോളം ചോദ്യോത്തരങ്ങൾ അടങ്ങുന്ന ഒന്നാം ഭാഗം ഉടൻ പുറത്തിറങ്ങുന്നു. ഇത് ആവശ്യമുള്ളവർ ദാ ഇവിടെ ക്ലിക്ക് ചെയ്ത് നിങ്ങളുടെ കോപ്പി ബുക്ക് ചെയ്യുക. കൂടുതൽ വിവരങ്ങൾക്കായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക.)

Related Links

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS