DROP DOWN MENU

Saturday, May 7, 2016

Kerala - Districts and Places (Chapter-1)

Kerala - Districts and Places
(Chapter-1)
1. The season of Sabarimala:
(a) November- January                     
(b) September- December
(c) January- March                             
(d) March- May
Answer: (a)

2. In which month Maramon Convention is conducted on the banks of Pamba?
(a)January                                                  (b) February
(c) March                                                   (d) April
Answer: (b)

3. Padayani is the folk arts form of the district of:
(a)Pathanamthitta                                   (b) Thrissur
(c) Kannur                                                   (d) Kozhikode
Answer: (a)

4. The only railway station in Pathanamthitta district:
(a)Chengannur                                        (b) Thiruvalla
(c) Adoor                                                    (d) Ranni
Answer: (b)

5. The only district in South Kerala without coastline:
(a) Kollam                                                    (b) Thiruvananthapuram
(c) Alappuzha                                             (d) Pathanamthitta
Answer: (d)

6. Which boat race is  known as ‘Pooram in Water’?
(a) Aranmula boat race                           (b) Nehru trophy
(c) Chambakkulam                                   (d) Payyippat
Answer: (a)

7. Which was the capital of the kingdom of Chempakassery?
(a)Ettumanoor                                         (b) Changanassery
(c) Kollam                                                  (d) Ambalappuzha
Answer: (d)

8. An area in Kerala which is situated below sea level:
(a)Neendakara                                      (b) Kayamkulam
(c) Kuttanad                                            (d) Ottappalam
Answer: (c)

9. Nehru Trophy Boat race is in:
(a)Ashtamudi                                           (b) Sasthamkotta
(c) Vellayani                                              (d) Punnamada
Answer: (d)

10. Andhakaranazhi connects ...... and Arabian sea:
(a)Vembanad lake                                (b) Sasthamkotta lake
(c) Ashtamudi lake                               (d) Veli lake
Answer: (a)

11. The port established by Raja Kesavadas, Dewan of Travancore:
(a)Vizhinjam                                         (b) Valiyathura
(c) Neendakara                                    (d) Alappuzha
Answer: (d)

12. In which district is Thanneermukkom Barrage?
(a)Kollam                                                   (b) Kottayam
(c) Alappuzha                                           (d) Ernakulam
Answer: (c)

13. In which district is Punnapra-Vayalar Memorial?
(a)Kollam                                                    (b) Ernakulam
(c) Alappuzha                                             (d) Kannur
Answer: (c)

14. Thanneermukkam barrage is across :
(a)Vembanad lake                                  (b) Veli lake
(c) Akkulam lake                                     (d) Ashatamudi
Answer: (a)

15. Karumadikkuttan, a statue obtained from Alappuzha district is believed to
be related to:
(a) Islam                                                         (b) Judaism
(c) Buddhism                                                (d) Jainism

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS