DROP DOWN MENU

Tuesday, May 17, 2016

Facts about Kerala -14

Facts about Kerala -14


246. The ‘Chilanthi temple’ in Pathanamthitta district:
(a) Kodumon                                                  (b) Aranmula
(c) Niranam                                                    (d) Adoor
Answer: (a)

247. Mannadi, the place where Velu Thampy Dalawa committed suicide is in the district of:
(a) Kollam                                                       (b) Pathanamthitta
(c) Alappuzha                                                (d) Ernakulam
Answer: (b)

248. The most famous king of the kingdom of Kochi:
(a) Marthanda Varma                           (b) Pazhassi Raja
(c) Sakthan Thampuran                       (d) Manavedan
Answer: (c)

249. The first to become prime minister of Travancore in 1948:
(a) C.Kesavan                                            (b) Pattom Thanu Pillai
(c) A.J. John                                                (d) Panampilly
Answer: (b)

250. The first woman to become Chief Secretary in Kerala:
(a) Padma Ramachandran                   (b) Sheela Thomas
(c) Neela Gangadharan                         (d) None of these
Answer: (a)

251. The founder of the modern Travancore:
(a) Swathi Thirunal                                    (b) Marthanda Varma
(c) Swathi Thirunal                                    (d) Chithira Thirunal
Answer: (b)

252. The first woman magistrate of Kerala:
(a) Fatima Beevi                                           (b) R.Sreelekha
(c) Omanakunjamma                                  (d)K.K. Usha
Answer: (c)

253. The first chairperson of the Women’s Commission in Kerala:
(a) M.Kamalam                                             (b) D.Sreedevi
(c) Sugathakumari                                      (d) None of these
Answer: (c)

254. The second to become Prime Minister in Travancore after independence:
 (a) Paravur T.K. Narayana Pillai                           (b) Pattom Thanu Pillai
(c) A.J. John                                                                   (d) C.Kesavan
Answer: (a)

255. Who headed the first ministry in Travancore-Cochin:
(a) Paravur T.K. Narayana Pillai                          (b) Pattom Thanu Pillai
(c) C.Kesavan                                                             (d) AJ John
Answer: (a)
<Continue...> <First><Previous><Next><0910111213, 14, 15.....1920,><Home>

350  ചോദ്യോത്തരങ്ങളടങ്ങിയ Facts about Kerala പി.ഡി.എഫ് ബുക്കിനായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക

(LDC പരീക്ഷക്ക് നിരന്തരം ചോദിക്കുന്ന ചോദ്യങ്ങളും ഉത്തരങ്ങളും അടങ്ങുന്ന  PDF BOOK ഉടൻ  പ്രസിദ്ധികരിക്കുന്നു. ആയിരത്തോളം ചോദ്യോത്തരങ്ങൾ അടങ്ങുന്ന ഒന്നാം ഭാഗം ഉടൻ പുറത്തിറങ്ങുന്നു. ഇത് ആവശ്യമുള്ളവർ ദാ ഇവിടെ ക്ലിക്ക് ചെയ്ത് നിങ്ങളുടെ കോപ്പി ബുക്ക് ചെയ്യുക. കൂടുതൽ വിവരങ്ങൾക്കായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക.)

Related Links

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS