DROP DOWN MENU

Tuesday, May 3, 2016

Facts about Kerala -11

Facts about Kerala -11
201. The southernmost fresh water lagoon in Kerala is:
(a) Veli                                                          (b) Akkulam
(c) Ashatamudi                                           (d) Vellayani
Answer: (d)

202. Merryland, the second film studio in Kerala is situated at....... in Thiruvananthapuram district.
(a) Nemom                                                   (b) Alappuzha
(c) Thiruvalla                                              (d) Thiruvallam
Answer: (a)

203. The capital of the Aay dynasty was....... in Thiruvananthapuram district.
(a) Neendakara                                            (b) Ambalappuzha
(c) Vizhinjam                                                (d) Varkala
Answer: (c)

204. The place in Thiruvananthapuram district where the remains of ‘Ammachi Plavu’ in Travancore history is preserved:
(a) Attingal                                                   (b) Kilimanoor
(c) Nedumangad                                         (d) Neyyatinkara
Answer: (d)

205. The Chala market founded by Raja Kesavadas is in:
(a) Alappuzha                                             (b) Kottayam
(c) Varkala                                                   (d) Thiruvananthapuram
Answer: (d)
206. Where is Putharikandam ground situated?
(a) Kollam                                                 (b) Thiruvananthapuram
(c) Pathanamthitta                                   (d) Ernakulam
Answer: (b)

207. M.C.Road connects Thiruvananthapuram and ........
(a) Kottayam                                                (b) Kozhikode
(c) Kochi                                                        (d) Angamali
Answer: (d)

208. The king who shifted  the capital of Travancore from Padmanabhapuram to Thiruvanananthapuram?
(a) Marthandavarma                               (b) Dharma Raja
(c) Chithira Tirunal                                  (d) Sri Mulam Tirunal
Answer: (b)

209. In 1869, a new secretariat building was constructed in Thiruvananthapuram during the reign of Ayilyam Tirunal under the supervision of Dewan ......
(a) T.Madhava Rao                                    (b) Rama Rao
(c) Venkitasubbayya                                (d) CP Ramaswami Iyer
Answer: (a)

210. In 1888, the legislative council in Travancore started functioning at:
(a) Thiruvananthapuram                          (b) Kollam
(c) Alappuzha                                               (d) Mavelikkara
Answer: (a)

211. The famous statue in front of the Govt. Secretariat, Thiruvananthapuram from which the name ‘Statue Junction’ is evolved, is that of:
(a) Ayilyam Tirunal                                    (b) Madhava Rao
(c) Swati Tirunal                                         (d) Rama Rao
Answer: (b)

212. The southernmost taluk in Kerala:
(a) Neyyatinkara                                        (b) Nedumangad
(c) Thiruvananthapuram                         (d) Chirayinkil
Answer: (a)

213. Which wild life sanctuary is in Thiruvananthapuram district?
(a) Shendurney                                          (b) Peppara
(c) Aaralam                                                 (d) Mangalavanam
Answer: (b)

214. Where is Lakshmi Bhai College of Physical Education?
(a) Nedumangad                                        (b) Karyavattom
(c) Ponmudi                                                 (d) Thumba
Answer: (b)

215. The highest peak in Thiruvananthapuram district:
(a) Anamudi                                               (b) Vythalmala
(c) Puralimala                                           (d) Agasthyamala
Answer: (d)
<First><Next><Previous><0506070809, 1011121314><Home>

50 ചോദ്യോത്തരങ്ങളടങ്ങിയ Facts about Kerala പി.ഡി.എഫ് ബുക്ക് സൌജന്യമായി ലഭിക്കാൻ നിങ്ങളുടെ Whatsapp Number രജിസ്റ്റർ ചെയ്യുക. അതിനായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക

350  ചോദ്യോത്തരങ്ങളടങ്ങിയ Facts about Kerala പി.ഡി.എഫ് ബുക്കിനായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക
Related Links
7. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS

Answers

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS