DROP DOWN MENU

Tuesday, May 3, 2016

Facts about Kerala -10

Facts about Kerala -10

animated-update-image-0034
176. The founder of Ananda Maha Sabha
Answer:Brahmananda Swami Sivayogi

177. Who led ‘Kallumala (Stone ornament) Agitation”?
Answer: Ayyankali

178. ‘Prachina Malayalam’ was authored by:
Answer:Chattampi Swamikal

179. Who led the starvation march?
Answer:V.T.Bhatatirippad

180. The only foreign country visited by Sree Narayana Guru:
Answer:Sri Lanka

181. Who is  called the father of literacy in Kerala?
Answer:Kuriakose Elias Chavara

182. Who called Kumaranasan ‘Viplavathinte Sukranakshatram’?
Answer:Joseph Mundassery

183. The name of the boat Kumaranasan was travelling before he met an accident that caused his death:
Answer:Redeemer

184. Who wrote introduction to ‘Nalini’ written by Kumaranasan:
Answer:A.R.Rajaraja Varma

185. The year of Perinad Revolt led by Ayyankali:
Answer: 1915

186. The year of Liberation Struggle –
Answer: 1959

187. Who authored ‘Divyakokilam’ as a tribute to Rabindranath Tagore?
Answer: Kumaranasan

188. The work of Kumaranasan based on Buddhist legend:
Answer: Chandala bhikshuki

189. Who authored ‘Mokshapradeepam’?
Answer: Brahmananada Sivayogi

190. Which agitation is also known as “Thonnooramand Lahala’?
Answer: Oorutapalam revolt

191. The birth place of  Vaikunta Swamikal:
Answer: Swamithoppe

192. The Visit of Mahathma Gandhi at Vaikom Satyagraha in the year-
Answer: 1925

193. What was the pet name of Chattampi Swamikal:
Answer: Kunjan

194. Who was the first to  introduc the system called “A school along with every church”?
Kuriakose Elias Chavara

195. In which district was the Perinad strike held?
Answer: Kollam

196. Moksha Pradeepa Khandanam was written by:
Answer: Chattampi Swamikal

197. The first medical graduate from Ezhavacommunity in Travancore:
 Dr.Palpu

198. What is known as ‘Dakshina Nalanda’?
(a) Parthivapuram sala                             (b) Srimoolavasam
(c) Kanthallur Sala                                      (d) Mahodayapuram
Answer: (c)

199. The area known as the ‘granary of Travancore’, which is now in Kanyakumari district:
(a) Vizhijnjam                                             (b) Nanjinad
(c) Aaruvamozhi                                        (d) Sucheendram
Answer: (b)

200. Which among the following was not a fresh water lake?
(a) Vellayani                                                (b) Sasthamkotta
(c) Veli                                                           (d) Pookkodu

Answer: (c)
<Continue...>
<First><Next><Previous><010203040506070809, 10, 11><Home>

50 ചോദ്യോത്തരങ്ങളടങ്ങിയ Facts about Kerala പി.ഡി.എഫ് ബുക്ക് സൌജന്യമായി ലഭിക്കാൻ നിങ്ങളുടെ Whatsapp Number രജിസ്റ്റർ ചെയ്യുക. അതിനായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക


350  ചോദ്യോത്തരങ്ങളടങ്ങിയ Facts about Kerala പി.ഡി.എഫ് ബുക്കിനായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക
Related Links
6. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS