DROP DOWN MENU

Thursday, April 21, 2016

Kerala Renaissance - Questions & Answers ( Part - 4 )

Kerala Renaissance - Questions & Answers  ( Part - 4 )
46. Who headed a deputation which submitted a memoradum signed by 23000 persons before the Regent Queen during the Vaikom Satyagraha?
(a) Mannath Padmanabhan                       (b) Kumaranasan
(c) T.K.Madhavan                     (d)   Changanassery Parameswaran Pillai
Answer: (d)

47. The mouth piece of Sadhujana Paripalana Sangham, started in 1913:
(a) Service                                         (b) Yoganadam
(c) Vivekodayam                               (d) Sadhujana Paripalini
Answer: (d)

48. The Goverment of Travancore issued orders to open the approach roads to temples to all avarnas in the year:
(a) 1936               (b) 1928           (c) 1948                  (d) 1937
Answer: (b)

49. Name the social reformed who had contacts with Sree Narayana Guru and Brahmananda Sivayogi:
(a) Ayyankali                                               (b) Thycaud Ayya
(c) Vagbhatananda                                    (d) Ayya Vaikundar
Answer: (c)

50. Who was declared as his successor by Sree Narayana Guru in 1925?
(a) Sathyavratha                                            (b) Bodhananda
(c) Sivalingadasa                                           (d) Prakashananda
Answer: (b)


51. Kumarakodi is the final resting place of:
(a) Kumaragurudevar                                 (b) Kumaranasan
(c) Vagbhatananda                                         (d) None of these
Answer: (b)

52. Who organised interdining at Kozhikode and called it “Preethibhojanam”?
(a) Kumaranasan                                          (b) A.Ayyappan
(c) V.T.Bhatathirippad                              (d) Vagbhatananda
Answer: (d)

53. Ayyavazhi is related to:
(a) Thycaud Ayya                                      (b) Sahodaran Ayyappan
(c) Ayya Vaikundar                                       (d) None of these
Answer: (c)

54. Who proclaimedIt is years since I left castes and religions. Yet some people think that I belong to their caste. That is not correct. I do not belong to any particular caste or religion.
(a) Mahatma Gandhi                                   (b) T. K. Madhavan
 (c) Rajaram Mohan Roy                            (d) Sree Narayana Guru
Answer: (d)

55. ______  a notable disciple of Sree Nârâyana Guru introduced Guru’s visions and ideals to the western world.
(a) Nataraja Guru                                             (b) Kumaranasan
 (c) Chattambi Swamikal                               (d) K.Madhavan
Answer: (a)

56. How many people signed the Ezhava Memorial?
(a) 10000              (b) 13000            (c) 13176               (d)  10038
Answer: (c)

57. Who took initiative to establish Samastha Thiruvithamkur Pulayar Mahasabha?
(a) Ayyankali                                           (b) T.V.Thevan
(c) C.K.Karuppan                                    (d) T.T.Kesavan Sastri
Answer: (d)

58. The organisation in Kerala which was founded in the lines of Servants of India Society?
(a) SNDP                                                               (b) NSS
(c) Yogakshema Sabha                                     (d) None of these
Answer: (b)

59. Which was the mouth piece of Abstention Movement?
(a) Yoganadam                                                    (b) Malayali
(c) Kerala Kesari                                                (d) Swadeshabhimani
Answer: (c)

60. ‘Yoganadam’ is the publication of:
(a) NSS               (b) SNDP             (c) Kalamandalam            (d) None of these
Answer: (b)
<Continue...>
<First><Next><Previous><010203, 04, 0506070809, 10><Home>

Related Links

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS