DROP DOWN MENU

Thursday, April 21, 2016

Kerala Renaissance - Questions & Answers ( Part - 13 )

Kerala Renaissance - Questions & Answers  ( Part - 13 )
126. Who authored ‘Anandasutram’?
Answer: Brahmananada Sivayogi

127. Who authored ‘Divyakokilam’ as a tribute to Rabindranath Tagore? 
Answer: Kumaranasan

128. The work of Kumaranasan based on Buddhist legend:
Answer: Chandala bhikshuki

129. The work of Kumaranasan that depicts the fact ‘Mamsanibhadamalla ragam’ (Love is not an artifact of flesh):
 Answer: Leela

130. The work of Kumaransan on the background of the Malabar Rebellion of 1921:
Answer: Duravastha

131. The world rises from love /And attains progress with love,/Love is itself the power of the world,/Love brings happiness to all; / Love is life itself, sir,/And Love’s absence is death”-The work of Kumaranasan which
depicts the sacredness of love :
Answer: Chandalabhikshuki

132. The year of Liberation Struggle –
Answer: 1959

133. The year of Perinad Revolt led by Ayyankali:
Answer: 1915

134. Who founded the Siddhasramam at Alathur?
Answer: Brahmananda Swami Sivayogi

135. Who gave a detailed explanation of ‘Chinmudra’ to Swami Vivekananda when he visited Kerala?
Answer: Chattampi Swamikal

136. Who gave financial aid to Kumaranasan to get education from Bangalore and Kolkata?
Answer: Dr.Palpu

137. Who headed a deputation which submitted a memoradum signed by 23000 persons before the Regent Queen during the
Vaikom Satyagraha?
Answer: Changanassery Parameswaran Pillai

138. Who introduced Thycaud Ayya to Sree Narayana Guru?
Answer: Chattampi Swamikal

139. Who expounded the concept of ‘Aananthajathi’?
 Answer: Brahmananda Sivayogi

140. Who expounded the philosophy “Snehamanakhilasaramoozhiyil” (Love is all in this world) in his writings?
Answer: Kumaranasan

141. Who undertook a studentship in poetry under Manamboor Govindan Asan?
Answer: Kumaranasan

142. Who was declared as his successor by Sree Narayana Guru in 1925?
 Answer: Bodhananda

143. Who was given the name ‘Mudichoodum Perumal’ by his parents?
Answer: Ayya Vaikundar

144. Who was the only person who was exempted from court appearances in civil cases by Government of Travancore?
 Answer: Sree Narayana Guru

145. Who wrote Darshanamala?
 Answer: Sree Narayana Guru

146. Who wrote introduction to ‘Nalini’ written by Kumaranasan:
A.R.Rajaraja Varma

147. Who, on the basis of logical reasoning rejected all existing religions and at the same time established a new religion called‘Aananthamath’?
Brahmananda Sivayogi

148. Whom Sardar K.M.Panicker called the ‘Madan Mohan Malavya of Kerala’?
Mannath Padmanabhan

149. Whose childhood name was ‘Kumaru’?
Kumaranasan

150. The headquarters of Prathyaksha Raksha Daiva Sabha:
Eraviperoor
<Continue...>
<Next><Previous><First>06070809101112, 13, 1415><Home>

Related Links

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS