DROP DOWN MENU

Thursday, April 21, 2016

Kerala Renaissance - Questions & Answers ( Part - 7 )

Kerala Renaissance - Questions & Answers  ( Part - 7 )
91. Who wrote a series of article in Madras standard to depict the plight of Ezhavas of Travancore with the title ‘Thiruvithamkotte Theeyan’?
(a) C.Kesavan                                             (b) Kumaranasan
(c) Narayana Guru                                      (d) Dr.Palpu
Answer: (d)

92. Who wrote the editorial ‘Save the Soul of Gandhiji’ when he started fast unto death to protest against Communal Award in 1932?
(a) C.Krishnan                                    (b) Kumaranasan
(c) C.Kesavan                                      (d)  Vagbhatananda
Answer: (d)

93. Who organised the first fisheries Conference in 1949 with a view to evolving sustainable projects and programmes for the development of the costal region and fishermen folk?
(a) Dr.Velukutty Arayan                           (b) Pandit Karuppan
(c) Ayyathan Gopalan                                  (d)  Karumban Daivathan
Answer: (a)

94. The book ‘Christumathachedanam’ was writtenby:
(a) Poikayil Yohannan                                     (b) Dr.Palpu
(c) Ayyathan Gopalan                                      (d) Chattampi Swamikal
Answer: (d)

95. The venue of Paliyam Satyagraha:
(a) Vaikom                                   (b) Sucheendram
(c) Guruvayur                               (d) Chennamangalam
Answer: (d)

96. In which year Gandhiji made a visit to Kerala, that was described by him a ‘pilgrimage’?
(a) 1936                    (b) 1937            (c) 1938               (d) 1939
Answer: (b)

97. On whose request the proposed fast unto death by K.Kelappan was given up during Guruvayur Satyagraha?
(a) Vinoba Bhave                                (b) Jawaharlal Nehru
(c) C.Kesavan                                      (d) Mahathma Gandhi
Answer: (d)

98. Name the poet who named his residence as Kerala Varma Soudham as a mark of respect for Kerala Varma Valiyakoyi Thampuran, who was his close friend:
(a) Vallathol                                             (b) Muloor Padmanabha Panicker
(c) Ulloor                                                     (d) Kumaranasan
Answer: (b)

99. Yogakshema Sabha was formed in a meeting held under the presidentship of:
(a) E.M.S.                                                                        (b) V.T.Bhatatiroppad
(c) Desamangalam Sankaran Namboothirippad         (d)  Arya Pallam
Answer: (c)

100. The closest disciple of Sree Narayana Guru who advised the followers of Sree Narayana Guru that they should shed the concept of Sree Narayana Guru as a God
(a) C.Kesavan                                                (b) Dr.Palpu
(c) Vagbhatananda                                        (d) Sahodaran Ayyappan
Answer: (d)
<Continue...>
<Next><Previous><First><  040506, 07, 0809101112, 13><Home>

Related Links

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS