DROP DOWN MENU

Thursday, April 21, 2016

Kerala Renaissance - Questions & Answers ( Part - 5 )

Kerala Renaissance - Questions & Answers  ( Part - 5 )
61. Who suggested the name Nair Service Society?
(a) K.Paramu Pillai                        (b) K.Kelappan
(c) Mannath Padmanabhan        (d) M.P.Manmadan
Answer: (a)

62. All are of one Self-fraternity such being the dictum to avow, In such a light how can we take life And devoid of least pity go on to eat.who said?
(a)Tilak                                          (b) Chattambi Swamikal
(c) Rajaram Mohan Roy            (d) Sree Narayana Guru
Answer: (d)

63. Who led ‘Jeevasikha Jatha’ during the Liberation Struggle?
(a) R.Sankar                                                 (b) Mannath Padmanabhan
(c) Panampilly Govindamenon             (d) P.T.Chacko
Answer: (b)

64. Arattupuzha Velayudha Panicker is related to:
(a) Kallumala Strike                              (b) Oorutambalam Mutiny
(c) Achipudava Samaram                     (d) Malayali Memorial
Answer: (c)

65. In 1904 the then Maharajah of _____exempted Nârâyana Guru from personal appearances in court, an honour recognizing the Guru as a distinguished living personality.
(a) Kannur        (b) Thalassery         (c) Travancore          (d) Cochi
Answer: (c)

66. The first planned and organized agitation for denied rights in the history of Kerala:
(a) Guruvayur Satyagraha         (b) Paliyam Satyagraha 
(c) Kalpathy Strike                     (d) Vaikom Satyagraha
Answer: (d)

67.  “One caste, One religion and One God for man of the same blood and form, there is no difference animals of the same caste alone procreate Viewed thus all humanity belong to one caste”- In which book of Sree Narayana Guru these words
can be seen?
(a) Darshanamala                (b) Jati Mimamsa
(c) Daivadasakam               (d)   Nirvritipanchakam
Answer: (b)

68. “Here I met a remarkable man” About whom Swami Vivekananda made this comment on hearing the clarifications on ‘Chinmudra’ ?
(a) Sree Narayana Guru                    (b) Chattambi Swamikal
 (c) Kumaranasan                               (d) Dr.Palpu
Answer: (b)

69. Sree Narayana Guru used saffron colour dress for the first time during the occassion of:
(a) Visiting Ramana Maharshi                    (b) First visit to Sri Lanka
(c) Second visit to Sri Lanka                        (d)   Vaikom Satyagraha
Answer: (b)

70.  “Reminiscences of my life” is the English translation of the autobiography of:
(a) A.K.Gopalan                                         (b)E.M.S.
(c) Mannath Padmanabhan                  (d) C.Kesavan
Answer: (c)

71. Bhattarakeswaram Temple is related to:
(a) Thycaud Ayya                              (b) Ayya Vaikuntar
(c) Sivayogi of Alathur                        (d)  Chattambi Swamikal
Answer: (d)

72. Where Chattampi Swamikal met Swami Vivekananda?
(a) Ernakulam                                (b) Panmana
(c) Vadiveeswaram                       (d) Aniyur
Answer: (a)

73.  ”During my travels throughout the world, I have had the good fortune to come in contact with several saints and maharishis... But I have frankly to admit that I have never come across one who is spiritually greater thNarayana Guru or a person who is at par with him in spiritual attainment.” Who paid tribute in the
above words after visiting Sree Narayana Guru?
(a) Mahathma Gandhi                                   (b) Rabindranath Tagore
(c) C.F.Andrews                                              (d)   Ramana Maharshi
Answer: (b)

74. In which temple consecrated by Sree Narayana Guru installed ‘flame’?
(a) Thalassery                                  (b) Karamukku
(c) Sreekanteswaram                         (d) Murukkumpuzha
Answer: (b)

75. Which eminent  figure of freedom movement of  India  accompanied Rabindranath Tagore when he visited Sree Narayana Guru?
(a) Vinoba Bhave                        (b) C.R.Das

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS