DROP DOWN MENU

Thursday, April 21, 2016

Kerala Renaissance - Questions & Answers ( Part - 6 )

Kerala Renaissance - Questions & Answers  ( Part - 6 )
76. “If you want to speak of politics in India, you must speak through the language of religion.” Who gave this advice to Dr.Palpu?
(a) Sree Narayana Guru                      (b) Swami Vivekananda 
(c) Sarojini Naidu                                     (d) Chattampi Swamikal
Answer: (b)

77. After the meeting which eminent personality Sree Narayana Guru wrote
‘Municharyapanchakam’(The Path of the Ascetic)?
(a) Mahathma Gandhi                           (b) Rabindranath Tagore 
(c) Ramana Maharshi                               (d) C.F.Andrews
Answer: (b)

78. “Ascetic and holy man who tried to break the Brahmin hold on the performance of religious ceremonies.  Attacked caste and associated with
Izhavas.  Said to have taught yoga to Sree Narayana Guru” –Robin Jeffri made this comment about:
(a) Dr.Palpu                              (b) Thycaud Ayyaan Swami
(c) Kumaranasan                     (d) Chattambi Swamikal
Answer: (d)

79. Who is referred to as ‘Sampooranathevan’ in Ayyavazhi mythology?
(a) Thycaud Ayya                        (b) Ayya Vaikundar
(c) Ayyankali                               (d) Sree Narayana Guru
Answer: (b)

80. The autobiography of Swadeshabhimani K.Ramakrishna Pillai:
(a) Ente Katha                                (b) Ente Jeevithasamaram
(c) Jeevithasamaram                   (d)  Ende Naadukadathal
Answer: (d)

81. The name ‘Nivarthana Prakshobhanam’ (Abstention Movement) was coined by:
(a) C.Kesavan       (b) N.V.Joseph       (c) P.K.Kunj          (d)  I.C.Chacko
Answer: (d)

82. Who formed an organization named Uralungal Koolivelakkarude Paraspara Sahayya Sangham(ULCCS ) as part of his social revolutionary mission to fight the caste barriers
(a) Dr.Palpu                                          (b) Vagbhatananda
(c) Sahodaran Ayyappan                  (d) C.Kesavan
Answer: (b)

83. C.Kesavan became the Chief Minister of Travancore-Cochin in:
(a) 1951           (b) 1952            (c) 1953        (d) 1954
Answer: (a)

84. The teeth of Sree Narayana Guru, which is his only mortal remains, is kept at:
(a) Nerul in Navi Mumbai                            (b) Chempazhanthi
(c) Aluva                                                          (d)  Varkala
Answer: (a)

85. The social reformer who worked as proof reader in the publication ‘Mangalodayam’?
(a) Sahodaran Ayyappan                       (b) T.K.Madhavan
(c) EMS Namboothirippad                    (d) V.T.Bhatathirippad
Answer: (d)

86. Who authored the publication ‘Treatment of Thiyyas in Travancore” in 1896?
(a) Kumaranasan                          (b) T.K.Madhavan
(c) C.Kesavan                                    (d) Dr.Palpu
Answer: (d)

87. The leader who had to resign from the post of Deputy President of Legislative Assmebly as he had welcommed C.Kesavan on behalf of the 51 lakh people of Travancore in meeting organised to facilitate C.Kesavan after his release from jail:
(a) Pattom Thanu Pillai                                     (b) A.J.John
(c) T.M.Varghese                                               (d) R.Shankar
Answer: (c)

88. Who among the following was an exponent of Sivarajayoga?
(a) Thycaud Ayya                                   (b) Ayyankali
(c) Vagbhatananda                                (d)  Agamananda
Answer: (a)

89. Who among the following was a rationalist?
(a) Kumaranasan                                             (b) C.Kesavan
(c) Chattampi Swamikal                               (d) Thycaud Ayya
Answer: (b)

90. The journal ‘Sivayogavilasom’ was published by:
(a) Alathur Sivayogi                             (b) Kumaranasan
(c) Vagbhatananda                                  (d)  Dr.Palpu

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS