DROP DOWN MENU

Thursday, April 21, 2016

Kerala Renaissance - Questions & Answers ( Part - 11)

Kerala Renaissance - Questions & Answers  ( Part - 11)
76. Name the leader related to the ‘Muthukulam Speech’ of 1947?
Answer: Mannath Padmanabhan

77. Name the leaders of renaissance of Kerala who kept a warm relationship throughout their life from the beginnig of their friendship?
 Answer: Sree Narayana Guru and Chattampi Swamikal

78. Name the newspaper started by C.V.Kunhuraman in 1911 to propagate the
ideals of Sree Narayana Guru:
Answer: Kerala Kaumudi

79. In which year was the Begging March of V.T.Bhatathirippad?
 Answer: 1931

80. Jaathikkummi is the famous work of:
Answer: Pandit Karuppan

81. Jnanodayam Sabha’ was founded under the patronage of Pandit Karuppan at:
Answer: Edakochi

82. Kumarakodi is the final resting place of:
Answer: Kumaranasan

83. The birth place of Mannath Padmanabhan:
Answer: Perunna

84. The elegy ‘Prarodanam’ mourns the death of his contemporary and friend ______.
Answer: A.R. Raja Raja Varma

5. The founder of Thathva Prakashika Ashram at Kozhikode:
Answer: Vagbhatananda

6. The Goverment of Travancore issued orders to open the approach roads to
temples to all avarnas in the year:
Answer: 1928

7. Nirvritipachakam was written by:
 Answer: Sree Narayana Guru

88. The first member of Pulaya community to be nominated to Travancore Legislative Assembly: 
Answer: Ayyankali

9. The first Sanyasa disciple of Sree Narayana Guru:
Answer: Sivalinga Swamikal

90. The organiser of ‘Kalyanadayini Sabha’:
Answer: Pandit Karuppan

91. The original name of Thycaud Ayya was:
Answer: Subbarayan

92. The Perinad strike was led by:
Answer: Ayyankali

93. The personality who was visited by Narayana Guru at Thiruvannamala, Tamil nadu in 1916:
Answer: Ramana Maharshi

94. The place selected by Narayana Guru when he decided to give up his wandering life and settle down:
Answer:  Varkala

95. The place where Ayyankali started a ‘Kudippallikkoodam’ for the depressed classes in 1905?
 Answer: Venganur

96. The place where Ayyankali started a school for the depressed classes in 1904:
Answer: Venganur

7. The place where Dr.Palpu was born:
Answer: Pettah

8. Who called Kumaranasan as ‘Chinna Swami’?
 Answer: Dr.Palpu

99. Who called the rule of English as ‘White Devil’ and the rule of the King of Travancore as the ‘Devil of Ananthapuri’?
 Answer: Ayya Vaikundar

100. Who conferred the Title of ‘Vidwan’ upon Pandit Karuppan in 1913?
Answer: Keralavarma Valiakoithampuran of Travancore
<Continue...>
<Next><Previous><First>0607080910, 11, 12131415><Home>

Related Links

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS