DROP DOWN MENU

Thursday, April 21, 2016

Kerala Renaissance - Questions & Answers ( Part - 12 )

Kerala Renaissance - Questions & Answers  ( Part - 12 )
101. Narayana Guru’s second visit to Sri Lanka was in:
Answer: 1926

102. Neel akanda Theerthapadar was the disciple of:
Answer: Chattampi Swamikal

103. The place where Narayana guru is believed to have attained a state of Enlightenment:
Answer: Maruthwamala

104. The real name of Brahmananda Sivayogi:
Answer: Karat Govindankutty Menon

105. Who ousted god from the centre and placed mind in its place? 
Answer: Brahmananda Sivayogi

106. Who passed away on the previous day ofIndia becoming a republic? 
Answer: Dr.Palpu

107. Who patronised ‘Sudharma Sooryodaya Sabha’ at Thevara?
Answer: Pandit Karuppan

108. The real name of Vagbhatananda Gurudevar-
Answer: V.K.Gurukkal

109. Vakkom Abdul Khadir Moulaviwas born in 1873 in _____ district. 
Answer: Thiruvananthapuram

110. Vakkom Maulavi passed away in:
Answer: 1932

111. Vedadhikara Niroopanam was authored by:
Answer: Chattampi Swamikal

112. The birth place of Chattampi Swamikal:-
Answer: Kollur (Kannammula)

113. What was the pet name of Chattampi Swamikal:
Answer: Kunjan

114. The social reformer who inspired the formation of ‘Karshaka Sangham’ in
Malabar:
Answer:  Vagbhatananda

115. The social reformer who said “Mind is God”:
Answer: Brahmananda Sivayogi

116. The third signatory in the Malayali Memorial (1891) a mass petition signed by more than 10000  persons submitted before Sree Mulam Tirunal, the King of Travancore:
Answer:  Dr.Palpu

117. The Visit of Mahathma Gandhi at Vaikom Satyagraha in the year-
Answer: 1925

118. Who advised Dr. Palpu to associate with some spiritual person in his effort to fight for the rights of the Ezhavas?
Answer: Vivekananda

119. Who advised the organisers of Vaikom Satyagraha to conduct ‘Savarna Jatha’?
Answer:  Mahathma Gandhi

120. The birth place of  Vaikunta Swamikal:
Answer: Swamithoppe

121. Which agitation is also known as “Thonnooramand Lahala’? 
Answer: Oorutapalam revolt

122. Which organisation inspired Ayyan Kali to establish Sadhujana Paripalana Sangham?
Answer: SNDP Yogam

123. Who authored ‘Mokshapradeepam’?
Answer: Brahmananada Sivayogi

124. The remains of Chavara Kuriakose Alias is kept at:
 Answer: Mannanam

125. Who called Kumaranasan “the Poet of Renaissance’?
Answer: Thayatt Sankaran
<Continue...>
<Next><Previous><First>060708091011, 12, 131415><Home>

Related Links

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS