DROP DOWN MENU

Thursday, April 21, 2016

Kerala Renaissance - Questions & Answers ( Part - 1 )

Kerala Renaissance - Questions & Answers  ( Part - 1 )
1. Who is the author of the book ‘Brahmarshi Sree Narayana Guru’ which is selected by National Academy of Letters to translate into  23 languages including English?
(a) T.Bhaskaran                         (b) Kumaranasan
(c) Dr.Palpu                                 (d) Natarajaguru
Answer: (a)

2. Under whose compulsion C.Kesavan joined Law College Thiruvananthapuram to study law?
(a) Kumaranasan                             (b) Dr.Palpu
(c) Sree Narayana Guru                 (d)  C.V.Kunhiraman
Answer: (c)

3. From whom Chattampi Swami learned Marma Vidhya?
(a) Atmananda Swamikal                     (b)Agamananda Swamikal 
(c) Thycaud Ayya                                    (d) Ayya Vaikundar
Answer: (a)

4. C.Kesavan married Vasanthi, a school teacher, who was the daugher of the social activist:
(a) Dr.Palpu                                               (b) Kumaranasan
(c) C.V.Kunhiraman                                 (d) V.K.Velayudhan
Answer: (c)

5. The seat of Kerala State Library Council:
(a) Thrissur                                                (b) Thiruvananthapuram
(c) Kochi                                                     (d) Kozhikode
Answer: (b)

6. Who was ridiculously called  ‘Kafur’ by the conservative sect of muslims as they opposed his reformist activities?
(a) Abdur Rehman                                  (b) Vakkom Maulavi
(c) Kunhahammad Haji                         (d)  Thangal Kunj Musalyar
Answer: (b)

7. The motto of Kerala Sasthra Sahitya Parishad:
(a) Knowledge is power                 (b) Sasthram Samoohika Viplavathinu
(c) Vayichu Valaruka                     (d) Sakshara Keralam Sundara Keralam
Answer: (b)

8. The mouth piece of Kerala Grantha Sala Sangham:
(a) Granthalokam                                (b) Sahityalokam
(c) Vigyana Kairali                              (d) Keli
Answer: (a)

9. Name the prime minister who visited Kerala during the Liberation Struggle:
(a) Indira Gandhi                                    (b) Lal Bahadur Shastri
(c) Jawaharlal Nehru                               (d)  Morarjee Desai
Answer: (c)

10. The first member of Pulaya community to be nominated to Travancore Legislative Assembly:
(a) T.T.Kesavan Sasthri                          (b) P.C.Chanchen
(c) Pandit Karuppan                               (d)  Ayyankali
Answer: (d)

11. In which year Dr.P.Palpu was born?
(a) 1863          (b) 1856            (c) 1873           (d) 1878
Answer: (a)

12. The founder of Thathva Prakashika Ashram at
Kozhikode:
(a) Alathur Sivayogi                              (b) Vagbhatananda
(c) Sahodaran Ayyappan                     (d)   None of these
Answer: (b)

13. Who was given the name ‘Mudichoodum Perumal’ by his parents?
(a) Ayya Vaikundar                      (b) Kumaranasan
(c) Dr.Palpu                                    (d)  Pandit Karuppan
Answer: (a)

14. Vakkom Abdul Khadir Moulavi was born in 1873 in _____ district.
(a) Kollam        (b) Kottayam       (c) Thiruvananthapuram       (d) Ernakulam
Answer: (c)

15. Jaathikkummi is the famous work of:
(a) Dr.Palpu                                               (b) Kumaranasan

1 comment:

RELATED POSTS