DROP DOWN MENU

Thursday, April 21, 2016

Kerala Renaissance - Questions & Answers ( Part - 10)

Kerala Renaissance - Questions & Answers  ( Part - 10)

51. In which state is Marutwamala?
Answer: Tamil Nadu (Kanyakumari district)

52. In which year Dr.P.Palpu was born?
Answer: 1863

3. In which year Kumaranasan became the president of S.N.D.P.Yogam?
 Answer: 1923

54. In which year Kuriakose Elias Chavara was born?
Answer: 1805

55. In which year Narayana Guru did the prathishta of the goddess Sree Sarada at Sivagiri ?
Answer: 1912 (April)

56. In which year Sadhujana Paripalana Sangham became ‘Pulaya Mahasabha’? 
Answer: 1938

57. In which year Sree Narayana Guru established Adwaithasramam at Aluva? 
Answer: 1914

58. In which year Thycaud Ayya passed away ?
Answer: 1909

59. “Not for argument but to know and informothers” these words were the theme of the conferece held at____ under the leadership
of Sree Narayana Guru in 1924:
Answer: Aluva

60. “Organize and strengthen, Educate and Enlighten” are the words of:
 Answer: Sree Narayana Guru

61. “Oru jathy, oru matham ,oru Daivom” (“Intha ulakathile orae oru jathy than, Orae oru matham than, orae oru kadavul than” ) is the Malayalam translation of Thycaud Ayya’teaching . Who popularised it?
Answer:  Sree Narayana Guru

62. Dr.Palpu served in the medical service under the government of:
Answer: Mysore

3. From where the Begging March of V.T.Bhatathirippad was started?
Answer: Thrissur

4. ‘I have been touring different parts of the world. During these travels, I have had the good fortune to come into contact with several saints and maharshis. But I have frankly to admit that I have never come across one who is spiritually greater than Swami Sree Narayana Guru of Kerala” Whose words are these?
Answer: Rabindranath Tagore

65. In What was the aim of Begging March (Yachana Yatra) organised by
V.T.Bhatathirippad ?-
 Answer: to provide opportunity of education for poor children

66. In which district was the Perinad strike held?
Answer: Kollam

67. Moksha Pradeepa Khandanam was written by:
Answer: Chattampi Swamikal

68. Name the leader of renaissance who became a minister in Travancore Cochin:
Answer: Sahodaran Ayyappan

69. Who was honoured by the Maharaja of Cochin  with the title ‘Kavithilakan’?
Answer: Pandit Karuppan

70. Who was known as the ‘Saint without Saffron’?
Answer: Chattampi Swamikal

71. Who was named Komaran at his birth?
Poikayil Yohannan

72. Who was respectfully called “Superintend Ayya”?
Thycaud Ayya

73. Who was the Chief Minister when the Government of Kerala decided to return the press that had been confiscated in 1910 to the descendants of Vakkom Maulavi, in 1957?
 E.M.S.Namboothirippad

74. Who was the first to  introduc the system called “A school along with every church”?
Kuriakose Elias Chavara

75. Name the leader of renaissance who was ousted from his caste for the reason of attending the Ahmedabad Congress Session of 1921?
V.T.Bhatatirippad
<Continue...>
<Next><Previous><First>06070809, 10, 1112131415><Home>

Related Links

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS