DROP DOWN MENU

Thursday, April 21, 2016

Kerala Renaissance - Questions & Answers ( Part - 2 )

Kerala Renaissance - Questions & Answers  ( Part - 2 )
16. Who studied at the ‘Patasala’ of Pettayil Raman Pillai asan and became the monitor of the class?
(a) Sree Narayana Guru                                       (b) Ayyankali
(c) Chattampi Swamikal                                      (d)   Ayya Vaikundar
Answer: (c)

17. “Not for argument but to know and inform others” these words were the theme of the conferece held at____ under the leadership of Sree Narayana Guru in 1924:
(a) Aruvippuram         (b) Chempazhanthi        (c) Vaikom         (d) Aluva
Answer: (d)

18. Jnanodayam Sabha’ was founded under the patronage of Pandit Karuppan at:
(a) Anappuzha       (b) Kodungallur      (c) Edakochi                 (d)   Thevara
Answer: (c)

19. ‘Prachina Malayalam’ was authored by:
(a) Sree Narayana Guru                    (b) Agamananda
(c) Vagbhatananda                             (d)  Chattampi Swamikal
Answer: (d)

20. Cochin Pulaya Maha Sabha was founded by:
(a) Ayyankali                                   (b) T.T.Kesavan Sasthri
(c) Pandit Karuppan                     (d)  None of these
Answer: (c)

21. Moksha Pradeepa Khandanam was written by:
(a) Brahmananda Sivayogi                  (b) Chattampi Swamikal 
(c)Sree Narayana Guru                         (d) Agamananda
Answer: (b) ( Moksha Pradeepam -  Brahmananda Sivayogi )   

22. The only foreign country visited by Sree Narayana Guru:
(a) Nepal             (b) Bhutan       (c) Burma            (d)  Sri Lanka
Answer: (d)

23. After becoming the disciple of Sree Narayana Guru to which place Kumaru (Kumaranasan) was sent for higher studies in Sanskrit?
(a) Bangalore          (b) Chennai          (c) Delhi              (d) Mumbai
Answer: (a)

24. Who authored ‘Anandasutram’?
(a) Sree Narayana Guru                                (b) Brahmananada Sivayogi
(c) Chattampi Swamikal                               (d)  Vaikunta Swamikal
Answer: (b)

25. The only poet in Malayalam who became ‘mahakavi’ without writing a ‘mahakavyam’:
(a) Ulloor           (b) Vallathol         (c) Kumaranasan         (d) None of these
Answer: (c)

26. In which year Sree Narayana Guru established Adwaithasramam at Aluva?
(a) 1924              (b) 1913         (c) 1904                   (d)1888
Answer: (b)

27. The prefix ‘Mahakavi’ awarded to Kumaranasan by Madras University in the year ___.
(a) 1922      (b) 1924               (c) 1920        (d) 1918
Answer: (a)

28. The name ‘Sivagiri’ was given by:
(a) Dr.Palpu                                  (b) Sree Narayana Guru
(c) Ayyankali                               (d)   Chattampi Swamikal
Answer: (b)

29. The real name of Vagbhatananda Gurudevar:
(a) V.K.Gurukkal         (b) Subbarayan       (c) Ayyappan           (d) Muthukutty
Answer: (a)

30. The work of Kumaranasan that depicts the fact ‘Mamsanibhadamalla ragam’ (Love is not an artifact of flesh):
(a) Veenapoovu            (b) Karuna       (c) Leela          (d) Nalini

1 comment:

  1. Question number 26 of kerala renaissance,
    Sree Naryanan guru established adwaithasramam at aluva in the year 1913.(not in 1914)

    ReplyDelete

RELATED POSTS