DROP DOWN MENU

Thursday, April 21, 2016

Forests and Wild Life in Kerala (Chapter-2)

Forests and Wild Life in Kerala
(Chapter-2)

16. The second largest sanctuary in Kerala:
(a) Wayanad                                                (b) Peppara
(c) Parambukulam                                      (d) Idukky
Answer: (a)

17. Thattekkad bird santuary is in the district of:
(a) Idukky                                                (b) Wayanad
(c) Palakkad                                              (d) Ernakulam
Answer: (d)

18. Which organisation is related to Biosphere Reserves?
(a) W.H.O.                                                    (b) I.B.R.D.
(c) ADB                                                         (d) UNESCO
Answer: (d)

19. Choolannur Sanctuary is mainly related to:
(c) Peacock                                                    (d) Tiger
(a) Elephant                                                   (b) Monkey
Answer: (c)

20. The smallest sanctuary in Kerala:
(a) Mangalavanam                                     (b) Choolannur
(c) Peppara                                                   (d) Neyyar
Answer: (a)

21. Who pointed out the importance of Thattekkad sanctuary for the first time?
(a) K.K.Neelakantan                                   (b) Salim Ali
(c) Sugathakumari                                      (d) None of these
Answer: (b)

22. Who was the king of Travancore when Nellikampatty sanctury was
formed?
(a) Sri Moolam Thirunal                            (b) Chithira Thirunal
(c) Marthanda Varma                                 (d) None of these
Answer: (b)

23. The first biosphere reserve in India:
(a) Nilgiri                                                        (b) Agasthyamala
(c) Gulf of Mannar                                          (d) None of these
Answer: (a)

24. Kannimara, the largest teak in Asia can be seen in........ sanctuary:
(a) Parambikkulam                                       (b) Thekkady
(c) Neyyar                                                        (d) None of these
Answer: (a)

25. Which district in Kerala has the largest forest area:
(a) Palakkad                                                   (b) Wayanad
(c) Idukky                                                        (d) Kannur

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS