DROP DOWN MENU

Thursday, April 21, 2016

Facts about Kerala -5

Facts about Kerala -5
61. The first city corporation in Kerala:
(a)Kochi                  (b) Kozhikode
(c) Thrissur            (d) Thiruvananthapuram
Answer: (d)

62. The first women’s jail in Kerala:
(a)Kattakkada (b) Neyyatinkara (c)
Cheemeni (d) Kochi
Answer: (b)

63. The first speed post centre in Kerala was:
(a)Kollam (b) Alappuzha
(c) Thiruvanananthapuram
(d) Kochi
Answer: (d)

64. GV Rajas Sports School, the first sports school in Kerala was established at:
(a)Kollam (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram
(d) Kannur
Answer: (c)

65. The first lion safari park in Kerala was established at:
(a)Neyyar dam (b) Parambikkulam
(c) Aaralam (d) Iravikulam
Answer: (a)

66. The place where the first sea food park in Kerala was established:
(a)Poovar (b) Vayalar
(c) Aroor (d) Punnapra
Answer: (c)

67. The first Ayurvedic mental hospital in India:
(a)Kottackal (b) Kanjikode
(c) Alappuzha (d) Kannur
Answer: (a)

68. The first city in Kerala where public transport system was introduced in 1938:
(a)Kollam (b) Alappuzha
(c) Thiruvanananthapuram
(d) Kochi
Answer: (c)

69. The first thermal plant in Kerala with nafta as the fuel:
(a)Brahmapuram
(b) Kanjikode (c) Vizhinjam
(d) Kayamkulam
Answer: (d)

70. The first coir village in Kerala:
(a)Poovar (b) Vayalar
(c) Aroor (d) Punnapra
Answer: (b)

71. The first paper mill in Kerala was established at:
(a)Velloor (b) Valayar
(c) Punalur (d) Nattakom
Answer: (c)

72. The first gramapanchayat in Kerala which produce and distribute as its own electricity?
(a)Vellanad (b) Mankulam
(c) Varavoor (d) Kalliassery
Answer: (b)

73. The place where the first  televison centre in Kerala was established:
(a)Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram  (d) Kochi
Answer: (c)

74. The first peacock sanctuary in Kerala:
(a)Mangalavanam (b) Arippa
(c) Chulannoor (d) Kumarakam
Answer: (c)

75. The first Jewish synagogue in India was built at:
(a)Mattanchery (b) Kodungallur
(c) Madayi   (d) Chendamangalam
Answer: (b)
<Continue...>
<Next><Previous><01020304, 05, 06070809><Home>

Related Links

No comments:

Post a Comment

RELATED POSTS